2013/04/11

Zöldséglevek

Egyszemélyes háztartásban nehéz mindig változatos és egészséges ételt tenni az asztalra (vagy inkább egyből a hasunkba, mert lássuk be, egymagára nehezen terít meg az ember). A zöldséglé számomra jó alternatíva, egyszerűen megiszom a vitamint. A bolti viszont nagyon drága - ami számomra rejtély, hiszen elvileg azért iparosodtunk, hogy olcsóbb legyen előállítani a dolgokat. Mégis úgy tűnik, hogy anyagilag jobban járok - gyümölcscentri mosogatással együtt - ha itthon pepecselek a levekkel.
Szóval, az ultimate vitamin bomba a cékla-répa-alma. Ezeket kb. ugyanolyan arányban kell keverni, finom is meg nagyon egészséges. A cékla óvja a májat és leöli a rákos sejteket, viszont nagyon tömény, ezért nem szabad túl sokat inni belőle naponta. Illetve a répával keverve tudja a maximális hatását kifejteni a máj védelmében.
Egyszeri centrifugázással kb. 3 napra készítek lét. Ennél tovább nem érdemes tárolni, mer tényleg minden vitamin lebomlik benne.
Alapreceptem:
2 közepes cékla, súlyra kb. ugyanannyi répa, 2 alma, fél citrom leve (ez tartósítja majd nekünk a cuccost)
Leszűrni nem szoktam, rostosan szeretem, de persze le is lehet szűrni. Ez kb. 3/4 litert ad ki (mikor hogy, meg mekkora az akkora), ebből 3 reggelre jut étkezés előtt egy pohárral. Van, aki inkább 1-1 decit ajánl minden étkezés előtt. Viszont én sok tejfölös, kefíres dolgot eszem, meg szeretem a kakaóivást lefekvés előtt, ami viszont céklalével keverve... Nos hát, tudjuk, hova vezet.

Mindig sajnáltam kidobni a maradék reszelvényt, vagy hogy hívják. Főleg, hogy szintén szoktam zöldségfasírtokat, vagy zöldséges tócsnikat csinálni, amikhez meg pont reszelt és kinyomkodott zöldség kell. Nosza, összehoztam a kettőt! A zöldségeket, gyümölcsöket mindig külön, illetve egymás után szoktam lecentrizni. Nem mosom el közben, de például fontos, hogy a cékla maradjon utoljára - akkor is, ha nem hasznosítod a reszeléket - mert a cékla mindent nagyon összefog.

Szóval, a következőt míveltem:
- először letoltam a 3db almámat - a kigyütt püréjéből almáspitét süttem legott
- aztán gyüve a répa - a második legkevésbé színes - ennek reszelékje igen száraz, talán zölségfasírtnak kéne hozzá pluszban reszelni egy-kettőt (tehát amit nem gyümölcscentrin nyomunk át, csak simán lereszeljük)
- spenót - kaptam a piacon spenótot, fél kiló az egy szatyor! rengeteg, félretettem belőle egy keveset, de kb. 45 dekát lenyomtam a centrifugán - van leve rendesen, a levéltörmelékek is elég nedvesek maradnak, szerintem akár így is lehetne párolni tésztafeltétnek, vagy spenótos lasagna-ba
- cékla - nedvesebb, mint a répa, de szárazabb, mint a spenót. Az én centrifugám hagy benne nagyobb gambé darabokat (répánál is), ezeket kiszedem és megeszem gyorsan. A többi céklafasírtnak megy.

Na most. Ez kb. 1 kiló - 1kiló 20 deka zöldség, nem sok. A piacon rettentő olcsón be lehet szerezni, ha mázlis vagy. Viszont a késztermék az sok. Ezért a külön lenyomott zöldségek reszelékét külön-külön lefagyasztottam. Persze egyben is lehetne, de mivel nem tudtam, mit fogok belőle csinálni, és mivel egy-egy adag bőven elégnek tűnik egy egyszemélyes étkezéshez, jobbnak láttam így.

Feltétlen tájékoztatni foglak, hogy mi lett a fagyasztott reszelvényekkel. Az almáspitét frissiben kell készíteni, amennyire tudom. Bár reszelt almát szoktak eltenni cukorral befőttes üvegben, de minek, ha csak 1-2 almáról van szó? :)

No comments:

Post a Comment