Vega ismerőseimtől hallottam valamikor a répafasírt receptjét. Csináltam is már, de nem igazán jól sikerült. Most a múltkori zöldségléből visszamaradt répareszeléket dolgoztam fel, kicsit egyéniesítve a receptet.
Tehát a hozzávalók:
kb. egy pohárnyi sárgarépa reszelék (én centrifugázott maradékot használtam, aminek kevesebb a nedvességtartalma, ezt vedd figyelembe, ha frissen reszelsz)
1 tojás
1 szikkadt zsemle nagylyukú reszelőn lereszelve
fűszerek - vegeta, fokhagyma por, pirospaprika
Gondoltam, hogy feldobom az egészet egy kis szezámmaggal, mert az is van épp itthon, de aztán elfelejtettem beletenni. Zsemle helyett zsemlemorzsát vagy lisztet is lehet használni. A lényeg, hogy nagyjából azért egybeálljon a cucc. A lisztes verziót talán érdemes kicsit jobban befűszerezni, a zsemlés-zsemlemorzsásnak pedig kevésbé tömör az állaga. Kb. 2 centi vastag korongokat (fasírtokat) formáztam belőle, forró olajban kisütöttem. A répától narancssárga lesz az olaj, nem kell megijedni.
A zöldborsó főzeléket fagyasztott borsóból készítettem. Egymagamra elég bőven kb. 30 deka (egykilós zacskó egyharmadát szoktam elkészíteni), ebből kétszer lehet szedni. A fasírt mennyiség is elég a két adaghoz.
Zöldborsó főzelék:
30 dkg fagyasztott zöldborsó
olaj, tej, vegeta, petrezselyem, fokhagyma, cukor, liszt
Kevés olajon lassú tűzön a borsót a petrezselyemmel megpárolom. Amikor megpuhult, kb. 1-2 evőkanál liszttel megszórom, amivel elkeverem (staubolásnak híjják a régi szakácskönyvek, ma nem tudom, beszél-e egyáltalán erről valaki), majd felöntöm tejjel és vízzel. Kb. félig tejjel, utána vízzel, hogy ellepje a borsókat. Ízlés kérdése, hogy mennyire szereted "szilárdan" a főzeléket. beleteszem a további fűszereket és ha kell, kevés cukrot. Kevergetni kell, forrás után már el is lehet zárni.
update: most Ritánál is olvastam egy répafasírt receptet, legközelebb azt próbálom ki
Tehát a hozzávalók:
kb. egy pohárnyi sárgarépa reszelék (én centrifugázott maradékot használtam, aminek kevesebb a nedvességtartalma, ezt vedd figyelembe, ha frissen reszelsz)
1 tojás
1 szikkadt zsemle nagylyukú reszelőn lereszelve
fűszerek - vegeta, fokhagyma por, pirospaprika
Gondoltam, hogy feldobom az egészet egy kis szezámmaggal, mert az is van épp itthon, de aztán elfelejtettem beletenni. Zsemle helyett zsemlemorzsát vagy lisztet is lehet használni. A lényeg, hogy nagyjából azért egybeálljon a cucc. A lisztes verziót talán érdemes kicsit jobban befűszerezni, a zsemlés-zsemlemorzsásnak pedig kevésbé tömör az állaga. Kb. 2 centi vastag korongokat (fasírtokat) formáztam belőle, forró olajban kisütöttem. A répától narancssárga lesz az olaj, nem kell megijedni.
A zöldborsó főzeléket fagyasztott borsóból készítettem. Egymagamra elég bőven kb. 30 deka (egykilós zacskó egyharmadát szoktam elkészíteni), ebből kétszer lehet szedni. A fasírt mennyiség is elég a két adaghoz.
Zöldborsó főzelék:
30 dkg fagyasztott zöldborsó
olaj, tej, vegeta, petrezselyem, fokhagyma, cukor, liszt
Kevés olajon lassú tűzön a borsót a petrezselyemmel megpárolom. Amikor megpuhult, kb. 1-2 evőkanál liszttel megszórom, amivel elkeverem (staubolásnak híjják a régi szakácskönyvek, ma nem tudom, beszél-e egyáltalán erről valaki), majd felöntöm tejjel és vízzel. Kb. félig tejjel, utána vízzel, hogy ellepje a borsókat. Ízlés kérdése, hogy mennyire szereted "szilárdan" a főzeléket. beleteszem a további fűszereket és ha kell, kevés cukrot. Kevergetni kell, forrás után már el is lehet zárni.
update: most Ritánál is olvastam egy répafasírt receptet, legközelebb azt próbálom ki
No comments:
Post a Comment