2015/11/11

Floridai (vagy nem) csirkemell

Valamikor a Lidlben az amerikai napokon lehetett kapni ilyen kis tasakos pácokat. A kedvencem volt valami almás-kókuszos anyámtyúkja, floridai marinád álnéven. Persze nem tudom az összetevőket, egy büdös képet nem találtam, amin a tasak hátoldala is látszana, vagy egy leírás, valami, és a nyomorult Lidl már hiába Amerikázik, nincs ilyen mütyi a kínálatban. Úgyhogy kénytelen voltam feltalálni valamit. Nagyjából fél nap szívós keresgélés után a neten egyszerűen döntöttem, az intuíciómra hallgatok. Bevált.

Ez is finomabb, mint ahogy kinéz
Napsugár ízű csirkemell ragu


Hozzávalók:

kb negyed kiló csirkemell filé (a másik felét l. a csiripörinél)
1 alma
2 evőkanál kókuszreszelék
cajun fűszerkeverék
fél-egy deci tejszín
olaj, só


A kockára vágott csirkemellet enyhén felforrósított olajon átfuttatom. Ez az a rész, amikor megfehérítjük a kockák külsejét, hogy belül maradjon az íze (l. csirkepörkölt). Lassú tűzön hagyjuk picit párolódni, amíg nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát. Javaslom meghámozni előtte, jobban néz ki a kész kaja, ha nem pöndörödnek héj darabkák benne. Beletesszük az almát a húsosfazékba, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a fűszereket. Ez az a rész, ahol minden rendes cajun ember szívrohamot kap, miközben hámozza az aligátorát. Én kérek elnézést.
Ha nincs kéznél cajun fűszerkeverék, mondom, hogy mi van az enyémben:
mustármag, pirospaprika, só, cukor, paradicsom, bors, fokhagyma, kardamom, rozmaring, majoranna, kömény, kakukkfű. A lényeg a kadamom-kömény-mustár ízvonulat.
A saját és az alma levében a hús szépen megpárolódik, utána fel lehet önteni egy kis tejszínnel. Fél-egy decit írtam, de nem tudom a pontos mennyiséget, az almádtól is függ, meg az ízlésedtől. A lényeg, a tejszínnel már ne nagyon forralgassuk, mert a tejszínben megköt a fehérje, amitől túrós lesz, amitől a kaja meg gusztustalan.
Eredetileg kukoricás rizzsel szoktam én ezt enni, de nem volt itthon kukorica, csak finomfőzelék zöldségkeverék, így hát az van a rizsben. Ha nem lennék annyira szétszórt és figyelemzavaros, akkor egy szép napon elkészíteném ugyanezt a kaját kukoricás rizzsel is, és raknék fel egy szebb fényképet. De ez nem fog megtörténni.

Jó étvágyat!


Ha láttok ilyet valahol, szóljatok, köszi


No comments:

Post a Comment