2015/11/06

Csiripöri

Alap. Mindenki máshogy csinálja. Pörkölt létére egyedülállóan is elkészíthető, nem kell hozzá megvenni egy fél disznót, és még ha piacon vásárolsz, akkor sem néz rád ferde szemmel a hentes, ha csak egy csirkemellet kérsz. Mondjuk annak a felét rakd félre akkor.
Egyedülálló tipp, ha már a piacnál tartunk: magányos farkasoknak egy csirkemell két főzésre elég. Ha nem filét veszel, hanem egy egész pipicicit, és a csontról nagyvonalúan vágod le a husit, akkor két főétel és egy leves is kijön belőle, valamint a macska is jóllakik. Értelemszerűen a csontocska és pici husika (esetleg a bőröcske) megy az egyszemélyes leveskébe, a mellye húsa meg mindenféle nyamiságokra ad lehetőséget.

Csirkepaprikás

Hozzávalók:

kb. negyed kiló csirkemell filé (félkilós filét vettem a lidlben, abban szeletek vannak)
1 db hagyma
olaj
pirospaprika, fehér bors, só, fokhagyma


A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon, lassú tűzön megpároljuk. Én nem szeretem, ha megpirul a hagyma, de néha azért oda szoktam égetni. Nem szándékos. Amikor már üveges, rátesszük a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és rádobáljuk a kockára vágott csirkemellet. Kicsit átforgatjuk a húst az olajon, hogy megfehéredjen a külseje. Ez a hirtelen hevítés segít a cuccot (íz, szaft, ilyenek) a husika belsejében tartani. Kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, jól elkeverjük, aztán óvatos tűzön engedjük megfőni. Hamar megvan, a csirkehús 20 perc alatt szépen megfő. Mondjuk én szét szoktam főzni picit, mert aggódom a bacik miatt, de ez csak az én fóbiám.
A képen nokedli köretezi, de persze könyökcső tésztával autentikusabb. Mondjuk én sült krumplival is imádom a pörköltet, de azt mondják, az úgy nem magyaros, meg blabla (senkit nem érdekel). És persze tejföl. Jól passzol a fokhagymás ubisali, a koviubi, vagy a paradicsom saláta is hozzá.

No comments:

Post a Comment