Elkapott az őszi ízek mámora, édesburgonya folytatja a sort. Szoktam készíteni zöldség fasírtokat, mert szeretem nagyon. Ráadásul a gyümölcscentrifugában készített zöldséglevek melléktermékét is fel lehet használni e célra. Sőt, mivel az már eleve nem tartalmaz annyi nedvességet, mint az a zöldség, amit csupán lereszelünk, könnyebb is vele dolgozni. Apróbb darabkák, semmi felesleges vizenyő. Azt ugyebár már megittuk pohárból :)
Ezúttal azonban nem leveztem, csak nagyon megkívántam az édesburgonya tócsnit/rösztit/lapcsánkát, nevezd, ahogy akarod. A lényege, hogy ugyanaz a reszelt krumpli történet nagyjából, mint az összes többi. A különbség csak annyi, hogy én nem úsztatom meg olajban ezeket. Amúgy is,egyedülállóként nagyon nem gazdaságos az olajban úsztatás. Ezért is inkább igyekszem, amit csak lehet, tepsiben ropogósra sütni (meg azért is, mert rosszul vagyok az olajos kajától).
Hozzávalók:
Egy szép darab édesburgonya, kb. 35 dkg-os
1 db tojás
fűszerek
[1 ek zsemlemorzsa]
Mielőtt bárki felháborodna, hogy a zsemlemorzsa nem gluténmentes, már most szólok, hogy nem kell belerakni.
Elkészítés:
Kislyukú reszelőn lereszeljük az édesburgonyát, enyhén lesózzuk és állni hagyjuk. Majd egy szűrő segítségével kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Egy tojást enyhén felverünk és összekeverjük a reszelt burgonyával és a fűszerekkel. Lehet hagyományos, fokhagymás-borsos fűszerezéssel készíteni, vagy korianderes-köményes megoldás is játszik. Mind a kettő nagyon finom.
Most jön az a pont, hogy megijedtem az állagától, még mindig picit nedvesnek tűnt, és ezért beleraktam egy evőkanál zsemlemorzsát. Nem kellett volna. Ha gluténmentesen szeretnéd készíteni, nyomkodd ki rendesen, és nem kell morzsa. Ha ez a faktor nem számít, akkor jöhet. Mint mondom, az enyém picit túl száraz lett, mire ropogósra sült, úgyhogy nyugodtan kihagyhattam volna a morzsát (legközelebb ki is fogom).
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vékonyan megkenjük olajjal a papírt, erre jó lapos pacsnikat nyomkodunk az anyagból. Nekem ebből a mennyiségből hat darab tenyérnyi, ám de igen lapos lapcsánkám (haha) lett. Mialatt sül, persze még vékonyabb lesz. A tetejét is óvatosan és vékonyan kenjük meg olajjal. Közepes lángon sütni kezdtem, majd úgy tíz perc múlva megforgattam. Ha úgy érzékeled, talán nem lesz elég ropogós, még egy kicsit kencézheted olajjal. Nem tudom, a légkeveréses sütő változtat-e az állagon, nekem teljesen hagyományos készülékem van.
A másik fele szintén úgy tíz percig sül, vagy hát amikor látod, hogy már elég ropogós számodra, vagy hát, ahogy én szoktam... Szóval, hogy meddig felejted benne...
Főzelékekhez jóízű feltét, de saláták mellé rágcsálva is finomságos.
No comments:
Post a Comment