Aki szereti a Baley's-féle "körömlakkokat", annak íme az egyik kedvenc italreceptem. Bár az utóbbi időben nem igen fogyasztok alkoholt, a likőr alapanyagául szolgáló fehér rum is még tavaly karácsonyról maradt, de most eszembe jutott, milyen jó lenne feleleveníteni ezt a finomságot. Az unokanővérem férjétől tanultam a receptet, amikor velük karácsonyoztunk, mindig volt ilyen. Most külföldön dolgozik, ezért a társaságukat kénytelen vagyok nélkülözni, de ezzel az ízzel azért felidézhetem a jelenlétüket. És mivel most is fél órát kutattam az emailjeim közt a recept után, hát gondoltam, itt az ideje, hogy ezt is feltegyem ide, a gyűjteménybe.
20 dkg (por)cukor (vagy annak megfelelő édesítő cucc, nyírfacukor, vagy amit szeretsz)
1 csomag cappuccino por
1/4 liter tej
1/4 liter (fehér) rum
1/4 liter tejszín
Bár langyos tejben hamarabb felolvad a cukor, én hidegen szoktam készíteni, mert lusta vagyok melegíteni aztán meg lehűteni. Ezért javaslom a porcukrot, az könnyebben oldódik, mint a kristály.
Először a cukrot és a tejet egy jól záródó befőttesüvegbe teszem, és addig rázom, míg a cukor feloldódik. Közben nézek valami filmet vagy ilyesmi. Nem hosszú idő ám, csak én hamar unatkozom :)
Utána hozzá lehet adni a cappuccino port, ezek is elég jól oldódnak hidegben is. Először belekeverem óvatosan, aztán folytatom a rázogatást még néhány percig. Ha az állaga már majdnem teljesen homogén, nincsenek benne csomók, akkor hozzá lehet adni a rumot. Eddigre már lehet, hogy nem fér el befőttes üvegben. Vagy tálban, vagy mérőkancsóban lehet kevergetni, esetleg egy kétliteres műanyag palackban rázogatni. A cappuccino por nem biztos, hogy tökéletesen eltűnik ennyi idő alatt, de később, amíg áll, fel fog oldódni teljesen. A legeslegvégén adjuk hozzá a tejszínt. Ez fontos. Egyszer véletlenül minden hozzávalót beleraktam az elején, és a tejszínből vaj lett, szóval hagyjuk is... :)
Ebből a mennyiségből 1 liter likőr lesz. Hűtőben tároljuk, és minden töltés előtt kissé rázzuk fel, mert a sűrűje leülepszik. Nem tudom megmondani, hogy meddig áll el, mert mindig hamarabb elfogy :)
Boldog ünnepeket!
No comments:
Post a Comment